Зелено училище 2017 г.

Зелено училище 2017 г.

   Четвъртокласниците и учениците от 3б и 3г клас бяха на Зелено училище сред чудната природа на Родопите в град Девин. Там те играха, учиха, плуваха и се забавляваха. Посетиха град Пловдив, Етнографския музей в града, Бачковския манастир, Смолян и Планетариума в гр. Смолян.

   Учениците от 2а, 2б, 2д, 3а и 3в клас бяха на зелено училище в с. Чифлик, което се намира в сърцето на страната, в Национален парк „Централен Балкан“. Децата посетиха град Троян и град Ловеч, село Орешак и село Черни осъм. Запознаха се с географските, историческите и етнографските особености на района – бит, култура и обичаи.  По време на похода, по екопътеките в Балкана, децата видяха растителни видове и характерни особености на карстовите форми в района.

  Всички ученици бяха доволни и щастливи от престоя си в Чифлика, защото едновременно с учебните часове те се забавляваха и играха сред природата на Стара планина.

  Първокласниците и учениците от 2в и 2г клас прекараха една невероятна седмица в Хисаря. Посетиха гр. Копривщица, а в Хисаря разгледаха античния град, историческия музей в града, църквата „Св. Пантелеймон“ и тракийския култов център край Старосел. Интересът на децата беше привлечен и от екскурзията Сопот – Карлово – Калофер.

   Учениците от прогимназиален етап бяха на зелено училище в Арбанаси. В дните от 24 до 28 април имаха удоволствието да пребивават в луксозна база в красив парк, с прекрасни кътчета за почивка и игри, със спортни съоръжения и басейн. Учебните занятия се редуваха със спортни и забавни занимания, организирани от аниматори. Акцент в програмата бяха посещения на исторически и културни обекти в близост до хотела. Във Велико Търново разгледаха Архитектурно-музеен резерват Царевец и научиха интересни факти от разказа на екскурзоводи. Бяха развълнувани от досега със славното ни минало, а и от великолепната панорама от височината на хълма. Разходката по Самоводската чаршия пък ги потопи в атмосферата на стария град и грабна вниманието им с пъстротата на дюкянчетата. В Трявна се докоснаха до изкуството на майсторите от прочутата Тревненска художествена школа, посещавайки Музей на резбарското и зографско изкуство, Старото школо и Музей Тревненска иконописта школа. Разбира се, не пропуснаха да фотографират известната часовникова кула. Посетиха Дряновския манастир и пещерата "Бачо Киро", при което се наслаждаваха на прекрасни природни картини. Поредната екскурзия бе до Габрово. Там разгледаха Дома на хумора и сатирата. Забавляваха се пред карикатури и картини, четейки габровските вицове, пред кривите огледала и пред фигурите, издаващи смешни звуци. Прекараха приятни часове и в Архитектурно-етнографски комплекс "Етър", впечатлени от майсторството на българските занаятчии. Зеленото училище им предостави вълнуващи преживявания и незабравими впечатления.

Снимки от зеленото училище може да видите тук