Конферентен урок по музика

Конферентен урок по музика

  По повод 100-годишния юбилей на 25 ОУ, на 11.04.2018г. се осъществи втори конферентен урок между партньорските училища – 25 ОУ "Д-р Петър Берон", гр. София и СУ "Сава Доброплодни", гр. Шумен.

 Урокът бе по музика в прогимназиален етап. Темата е "Български фолклор. Музикално-фолклорни области в България".

  Красотата на нашия фолклор е визитната картичка на България. Начинът, по който представиха своите етнографски области двете училища, бяха визитки на самите тях.

  Учениците от столичното училище представиха Шопската фолклорна област, демонстрирайки народно облекло от всички подобласти на Шоплука. Разказаха за типичните народни инструменти, традиции и обичаи. Акцентът беше върху българските народни танци, най-известни от Шопската музикално-фолклорна област: Четворно хоро, Граовско хоро и Ситно шопско хоро. Въпреки, че те са сложни за изпълнение, възпитаниците на 25 ОУ се справиха отлично и за пореден път доказаха, че са достойни Бероновци, истински победители.

  Учениците от шуменското училище "Сава Доброплодни" представиха Добруджанската фолклорна област с ученическа беседа за традиционната носия, народни инструменти, народни песни, метро-ритмични групи. Имахме удоволствието да чуем прекрасните народни песни "Изгряла е месечинка" и "Ерген дяда". Народните песни и танци, представени от двете партньорски училища в този иновативен музикален урок, ни доставиха истинска наслада.

  Урокът бе подготвен и осъществен от Галина Гашева и Христина Костадинова – учители по музика. В техническата подготовка участваха и учителите по информационни технологии от двете училища.

  Конферентна връзка бе осъществена чрез платформата GoToMeeting.

Още снимки от урока може да видите тук