Отворени врати в 25 ОУ

Отворени врати в 25 ОУ

Отворени врати в 25 ОУ

И тази година Денят на отворените врати в 25 ОУ „Д-р Петър Берон” мина при голям интерес. Прага на родното ни училище прекрачиха много родители и гости. Всички те бяха впечатлени от знанията на нашите ученици. Традиционно събитието бе открито от талантливите момчета и момичета на госпожа Галина Гашева, които ни развълнуваха с красотата на родните ритми.

Най-малките от подготвителната група изработиха лиани и пролетни цветя. Те оцветяваха с водни бои, рязаха с ножица и лепиха. 1 в клас направиха великденски венци и прекрасни яйца. Учениците от 1 а, 1 б и 1 г клас показаха своите знания за растенията и животните. Те посадиха зърнени култури в чашки, за да проследят развитието на растението.

Малчуганите от 1 клас представиха своите компютърни умения с програмата Scratch, като създаваха свои анимационни герои и изчертаваха геометрични фигури. Те показаха цялостни видеа, съдържащи цветни изображения и звуци. По-големите ученици представиха сглобените от тях роботи. Всеки изпълняваше различно действие, зададено му от малките програмисти.

Използвайки Ардуино, нашите четвъртокласници програмираха своя първи микроконтролер, чрез който управляваха различни електрически вериги.

Децата от 2 а клас пък бяха посветили своя урок на настъпването на най-хубавия сезон – пролетта, а 2 г бяха избрали за тема на часа си „Приятелството – магическо вълшебство”. Учениците пяха, драматизираха и говориха за смисъла на приятелството, за добротата и човечността. Децата от 2 д клас работиха по темата за здравословното хранене на подрастващите. Чрез много игри, песни и гатанки откриха кои са здравословните храни в тяхното меню. Съвместно със своите родители изработиха от плодове и зеленчуци красиви и интересни фигурки на животни, кукли и цветя. За здравословната и вредна храна говориха, само че на езика на Шекспир, петокласници в часа по английски език.

Много емоции и адреналин имаше в надпреварата, която бяха организирали ученици от 3 а, 3 г, 7 а и 5 а клас под ръководството на госпожите Велева, Петкова, Славчева и Куновска. Децата направиха възстановка на древните олимпийски игри. Родители и ученици заедно премериха сили в хвърляне на гюле, дърпане на въже, рисуване на олимпийски символи, въпроси, свързани с историята на олимпийските игри, бягане с препятствия.

На занаятите през Възраждането бе посветен урокът на учениците от 3 б клас. Заедно с гостите те изработиха великденска украса. Децата ни показаха тънкостите на грънчарството и разказаха за приложението му в днешно време.

Страшно интересни бяха часовете и на четвъртокласниците. IV б клас представиха проекта „Нашата първа зеленчукова градина”. Учениците показаха презентация и табла за различните зеленчуци. А с децата от 4 а клас се пренесохме в едно вълнуващо пътешествие, наречено „България през вековете“. Те бяха подготвили и творческо предизвикателство към своите родители - решаването на историческа кръстословица. Гвоздеят на вечерта бе музикална акапелна изненада.

В Деня на отворените врати учениците от 4 д клас участваха с урок на тема „Пътешествие в света на 4 клас“. Децата бяха разделени на отбори. В състезанието пътуваха в страната на българския език, математиката, човекът и природата и човекът и обществото. Учениците бяха подготвили и две забавни хумористични сценки. Жури, съставено от родители, отчете крайното класиране.

Интегративен урок в 4 г клас проведоха госпожите Полина Желязкова и Невена Серафимова. Децата пяха, танцуваха и разказваха. Н. Серафимова демонстрира нова живописна техника, а именно работа с акварелни бои и сол. Всеки ученик получи лист кадастрон, на който композира своята гледна точка към темата "На крилете на пролетта".

Учениците от 5 в клас проведоха състезание ,,Математическа щафета”. Г-жа Румяна Димитрова раздели децата на отбори. Състезателите запознаха гостите с факти от живота на Гаус и Питагор и показаха равностойни знания при решаване на математическите задачи.

На богатството на диалектите и ролята им на неизчерпаем извор на колоритна лексика бе посветен урокът по български език и литература. Шестокласници ни представиха особеностите на някои от по-интересните народни говори, разсмяха гостите със забавни диалози, базирани на банския и хасковския диалект.

Как да пазим световния океан и какви са последиците за човека от неговото замърсяване. Това научихме от часа по география. Учениците от 6 б клас Борис Димитров, Борис Манджуков, Виктор Панайотов и Максим Бучков бяха подготвили любопитни въпроси. Александър Маринов от 5 а клас показа отлични познания за политическата карта на света. Своето мечтаното пътешествие в Южна Америка ни представи Борис Димитров от 6 б клас.

Не по-малко интересна и вълнуваща бе изявата на зооклуб ,,Домашни любимци”. Участниците показаха и разказаха за своите приятели – кучета, котки, морски свинчета, птици и костенурки. Кулминацията бе състезанието на хамстери на писта, която децата от клуба сами бяха изработили.

Още снимки може да видите тук