Състезание по българки език и литература

Състезание по българки език и литература

Състезание по българки език и литература

И тази година в нашето училище се проведе традионното състезание по български език и литература, посветено на 11 май – денят на светите братя Кирил и Методий. Разделени в два отбора – „Кирилица” и „Глаголица”, ученици от прогимназията отговаряха на въпроси, свързани с правилата и нормите на българския книжовен език, откриваха правописни и пунктуационни грешки в текст, решаваха кръстословицa, разпознаваха литературни герои и автори.

Отговорите им бяха оценявани от жури  в състав: заместник-директорът на нашето училище Валя Кръстева и учителят по български език и литература Веселина Илиева. Надпреварата бе открита с едно Петрунино хоро, защото така, както е благозвучен езикът ни, така са уникални и ритмични танците ни. Насладихме се и на прекрасното изпълнение на песента „Родна реч” по стихове на Ран Босилек на Биляна от 5 а клас. Стихотворението „Българският език” на Иван Вазов чухме в артистичното изпълнение на Габриела от 7 б клас.

След последния кръг на импровизираната сцена в големия физкултурен салон се изявиха отново момичетата на г-жа Галина Гашева с танца на Чарли Чаплин. На финала се оказа, че и двата отбора са получили равен брой точки. Затова бяха наградени с по една вкусна торта от ръководството на училището.